HUBSAN Zino Mini Pro Özellikleri

hubsan-zino-mini-pro-drone-özellikleri

Dünyanın 250 gr altı ilk obje kaçınmalı dronu olarak lanse edilen ve yine kağıt üstünde çok iddialı bir drone olan HUBSAN Zino Mini Pro ile karşınızdayım. Satış öncesi bir değerlendirme yapacağız, çünkü henüz ülkemizde kullanıcıya ulaşmadı. Daha önce Hubsan Zino kullanmış biri olarak (ki ilk amiral gemisi statüsündeki dronudur) cihaz hakkında eksiklerine dair bilgi ve tecrübe sahibiyim.

Başlamadan önce marka hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Teknik servis konusunda çok sıkıntılı bir firma olduğunu hem google’daki şikayetlerden hem bana gelen geri bildirimlerden hem de facebook yorumlarından biliyorum. Fakat şu notu düşmeliyim ki bildiğim kadarıyla resmi olarak Hubsan firmasının teknik destek ekibi Türkiye’de yok. Yani ithalat yetkisini almış bir iki ufak firma kendi çapında teknik hizmet vermeye çalışıyorlar, onların da müşteri memnuniyeti içler acısı zaten, detaylar için ekşi sözlüğe bakabilirsiniz.

HUBSAN Zino Mini Pro

Öncelikle yurt dışı Amerika fiyatlarından bahsedeyim. Çeşitli combo paketler var. Bizim alışık olduğumuz 3 bataryalı combo modeli 569 dolar yani yaklaşık 4700 TL civarında. Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama paketler arasında 64 ve 128 gb olmak üzere seçenekler mevcut. Hubsan bu dronda eMMC yani yerleşik dahili hafıza teknolojisi olduğunu söylemekte. Her ne kadar inanamasam da eğer bu olay gerçekse, dahili depolama 64 ve 128 gb şeklinde ise birçok dronu ezdi geçti diyebilirim şimdiden. Çok mu önemli, hayır sd kart alır takarım diyebilirsiniz evet bunu anlarım ama 249 gr bir dronda neler yapılabileceğini göstermesi açısından çok ince bir detay bence.

HUBSAN Zino Mini Pro Özellikleri

Kamera

Özellikler gerçekten de 249 gr bir drone için üst düzey olarak söyleyebilirim. Kamerada 1 / 1.3 inç CMOS sensörü görüyoruz. Biliyorsunuz ki genelde düşük bütçeli dronlarda 1 / 2.3 ya da 1 / 2.6 lık sensör kullanırlar. Bu cihazdaki sensör ise Air 2’den %25 daha büyük MP2’den %25 daha küçük boyutta. Açıkçası ben etkilendim diyebilirim ama gerçek kullanımı mutlaka beklemeliyiz.

Diyafram açıklığı sabit olsa da 1.85 lik oranıyla geniş bir aralığa sahip olup DJI Mini 2’den daha iyi bir durumda.

48 mp max. çözünürlük değeri ile fotoğraf konusunda da iyi sonuçlar ortaya çıkarmasını bekliyorum. Ki biliyorsunuz çoğu dronda bu durum 12 ya da 20 mp dir.

3 akslı gimbalı ile 4K@30FPS kayıt imkanı, h265 video codec (200 mbps) desteği ile bence tüm drone camiasına yetecek bir çözünürlük sunduğunu düşünmekteyim. Diğer yandan HDR video modu özelliği sayesinde daha kaliteli içerikler oluşturabileceksiniz ve 6x’e kadar zoom özelliği ile de parallax efektini oluşturabileceksiniz. Ben şimdiden 6x’te ki görüntü kalitesini merak ediyorum, elbette bozulacaktır ama umarım leş bir görüntü ortaya çıkmaz.

Syncleas 3.0

DJI daki Ocusync rakibi olan Syncleas görüntü aktarım teknolojisini kullanmakta. Syncleas 3.0 sayesinde anlık görüntü aktarımını 1080P / 30fps’de sağlarken FCC’de 10 km CE modda ise 6 km menzil aralığı da bize sunmakta. Lakin benim hubsan tecrübem mesafe konusunda başarısız olduğu yönünde. 2019’da Zino kullanırken 1km’yi geçmekte ciddi sıkıntılar yaşıyordum. Hele ki amiral gemisi statüsündeki bir cihazdı o, umarım bu konuda ciddi gelişme katetmişlerdir.

Firma maksimum uçuş süresini 40 dakika olarak söylese de hover süresini max. 37 dk olarak belirtmişler. Rüzgarsız koşullarda yapılabilen bu değerler gerçek hayatta 35 dk’yı geçmeyeceğini bize göstermekte.


Engel Sensörü ve Aktif Takip

Şimdi geldik “DJI, mini’ye nasıl engel sensörü koysun ki zaten küçücük drone 249 gramı geçmemesi için koymuyor” diyenlere atıfta bulunacağımız bölüme ? Hubsan, mini pro modelinde önde, arkada 2 şer adet ve muhtemelen altta da 2 adet engel sensörü ile gelmekte. 3D çevre algılamasıyla uçuş esnasında 600bin den fazla nokta tanıyarak veri hesaplama yeteneği ile 15 metreye kadar engel algılama mesafesine sahip. Demek ki yapmak isteyince oluyormuş ? Buradan da DJI’a selam olsun.

E madem ki sensörlerimiz var o zaman aktif takibimiz de olsun dimi ? ATVT 3.0 yapay zeka algoritmalı takip sistemi ile insan, hayvan ve objeleri kararlılıkla takip ettiğini iddia etmekte. Aynı zamanda takipte gecikme ve takip tutarlılığı konusunda 3.0 versiyon ile oldukça ilerleme sağladıklarını söylemekteler. Ne diyelim gelince göreceğiz.

HUBSAN Zino Mini Pro Diğer Özellikler

? Fast Transfer özelliği sayesinde bütün datalarınızı aynı anda tek tıklama ile wifi üzerinden telefonunuza aktarabileceksiniz. Aynı mod DJI Mini 2’de de vardı biliyorsunuz.

? Anti gren algoritması sayesinde gece çekimlerinde daha az gren yani kumlanma olacağını söylemekteler. Hem kamera sensörünün büyümesi sayesinde hem de eğer bu algoritma kararlı çalışırsa sonuçlar iyi olacaktır.

? Alt taraftaki led ışığı sayesinde gece uçuşlarında hem dronu bulmak hem de hover pozisyonu ya da landing esnasında daha kararlı uçuşlar ve inişler yapabilmesi adına iyi olmuş diyebilirim. DJI Mini 2’de olmayan bir özellik.

? Son olarak hadi inş dediğim bir özellik olan canlı yayın modu da cihazda bulunuyormuş. Biliyorsunuz xiaomi markası çok sever böyle konuşmayı, genelde şu özellik bu özellik var diye söylerler ama drone çıkınca olmadığını görürüz. Bakalım eğer youtube canlı yayın desteği varsa bu çok güzel bir haber.

KUMANDA

Kumanda tasarımı yine oldukça sıradan. Muhtemelen malzeme kalitesi de basit bir his verecektir çünkü diğer modellerinde öyleydi. Bu konularda malzemeden çalmayı sever Hubsan. Ama ortaya OSD panel koymuşlar, bu sayede uçuş bilgilerini anlık görebilmek iyi olmuş. Aynı zamanda 3350 mah bataryası ile de tek dolumda 2.5 saatlik kullanım ömrü sunmakta.

Tüm bunları öğrendikten sonra bana DJI Mini’ye nasıl koysun bu özellikleri diye yorum atan arkadaşlara selamlarımı ileterek yazıyı sonlandırıyorum. Evet kağıt üstünde gerçekten DJI Mini 2 katili bir cihaz ama gerçekler için elime geçtiğinde detaylı testleriyle görüşmek üzere ?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık