Soğuk Havalarda Drone Kullanmak için En İyi İpuçları
Çoğumuz drone kullanırken kamera performansı ya da sinyal kirliliği gibi sorunlara kafaya takarız ve batarya sağlığını pek önemsemeyiz. Oysa ki batarya ömrü ve stabilitesi sizi yaşayabileceğiniz onlarca kazadan koruyabilir. İşte bundan ötürü aşağıda sizlere soğuk havada uçmak için en yararlı drone ipuçlarından bahsedeceğim. Aslında bu yazıda sadece soğuk havalarda değil de genel anlamda da drone batarya sağlığı hakkında fikir sahibi olacağız.
Okumak yerine video izlemeyi tercih edenler buyursun aşağıya (çayınızı unutmayın bi 15 dk’nızı alıcam çünkü ?) Youtube’dan abone olarak bana destek olabilirsiniz bu arada.
İster kuzey yarım kürede yaşıyor olun, ister dronunuzu Norveç gibi buzlu bir iklime götürüyor olun, soğuk ve sıcaklıklar söz konusu olduğunda drone uçuş deneyiminizden en iyi şekilde yararlanmak için bilmeniz gereken bazı önemli noktalar var.
Bu ipuçlarının sadece karlı yerlerde uçan insanlar için olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz;)
Koşullara bağlı olarak 0 ° C veya daha düşük havalarda olduğunuzda sorunlarla karşılaşırsınız, bu nedenle ipuçlarımız yalnızca karlı hava koşulları için geçerli olmayacak.
Standart dronların çoğu en iyi 0 ° C ila 40 ° C sıcaklık aralığında çalışacak şekilde tasarlandı. Dronun tam sıcaklık aralığının ne olduğunu görmek için her zaman olduğu gibi kullanım kılavuzunu inceleyin.
Genel Drone Batarya Sağlığı için:
- Pilleri uçmadan hemen önce doldurdun (bir gün önce gece ya da sabah)
- Batarya ömrünü optimum kullanabilmek için en kötü %20 seviyesindeyken inmiş olsun drone. Önerilen %20-30 arasıdır.
- 10 günden fazla süre uçulmayacaksa %40-60 arası bir seviyede muhafaza edin.
- Pilleri dronda takılı muhafaza etmeyin, çıkarılmış bir şekilde ve mümkünse yanmaz kılıflarda saklayın.
- Bataryayı dolduktan sonra prizde bırakmayın çıkarın, dolu halde prizde beklemesin.
- Yazın uçtunuz batarya çok ısındı, soğutmaya çalışmayın. Ani ısı değişiklikleri piller için sakıncalıdır. Gölgeye serin bir yere koyun o zamanla soğuyacaktır.
- Yeni uçuştan gelmiş bir bataryayı hemen doldurmayın bırakın kendi soğusun sonra tekrar doldurun.

İpucu 1:
Soğuk hava “ çok daha kısa uçuş süresi “ anlamına gelir öncelikle bu konuda anlaştığımıza emin olarak başlamak istiyorum. Çünkü soğuk hava çoğu dronun kullandığı LiPo pillerin kimyasal şarjını etkiler (aklıma kışın mavic mini ile düştüğüm gün geldi, videosunu hatırlayanlar olacaktır).
Bu durum karşımıza şu olumsuzlukla çıkar; örneğin genellikle 25 dakika uçuş süresi aldığınız bir drone kullanıyorsanız, soğuk havalarda uçarken sadece 15 dakika uçuş süresi elde edebileceğiniz anlamına gelir. Dakikalara takılmayın, yani net olarak 10 dk daha az uçarsınız demek istemiyorum sonuçta bu koşullara göre değişir. Ama %30 oranda performans kaybı yaşama durumu olduğunu kafanızda standartlaştırabilirsiniz.
Dolayısıyla bu tarz bir iklimde göl ve ormanlık alanlarda uçarken çok dikkatli olun, ani voltaj düşüklüğüne bağlı karaya ya da iniş için güvenli olan bir yere dönme zamanınız olmayabilir.
Tabi benzer durum sıcak havalar için de geçerli. 40 derece üzerinde uyarı almaya başlarsınız ve bu durumda uçmaya ısrarcı olmayın. DJI eğer ki batarya sıcaklığı 65 derece üzerine çıkarsa agresif uçuştan sakının ve bir an önce indirmenizi tavsiye ediyor. Eğer batarya sıcaklığı 75 derece üstüne çıkarsa yüksek ihtimal patlama durumu olacaktır. Bu yüzden muhakkak ekrandan pil sıcaklığını takip edin.
İpucu 2:
Bataryalarınızı sıcak tutmak için elinizden gelen her şeyi yapın, çünkü piller soğuk havayı sevmez. En iyi pil performansı için DJI, pil sıcaklığını 20 ° C’nin üstünde tutmanızı öneriyor. Bunun nedeni, soğuk havanın drone aküsü içindeki kimyasal reaksiyonları yavaşlatması ve akünün kapasitesini sınırlandırmasıdır.
DJI gibi büyük drone üreticilerinde kendi uygulamalarında yerleşik bir pil sıcaklığı uyarıcısı vardır (xiaomi dronlarda da var bu), bu yüzden pil çok soğuk olduğunda şöyle bir uyarı gösteren açılır pencere alacaksınız:
” İdeal olarak, pilinizin sıcaklığı 15ºC’nin altındaysa, uçmadan önce 25ºC’nin üstüne ısıtmayı deneyin “

Bu uyarıyı görürseniz, dronun bırakın bir yere gitmeyi yerinden bile kalkamayacağı ve uçmadan önce pili ısıtmanız gerekeceği anlamına gelir. Bu nedenle uçmadan önce bataryaları ısıtırsanız bu uyarıyı almazsınız.
Eğer uçuş sırasında batarya ısısında 15 derece altına iniş söz konusu olursa acilen güvenli bir yere dronu yere indirin diye tavsiye etmektedir. Aksi halde ciddi kırımla sonuçlanabilecek kazalara sebep olabilirsiniz.
Okudukça drone batarya sağlığı mevzusunun önemini daha iyi anladığınızı düşünüyorum.
Drone akülerini sıcak tutmak için size birkaç öneri:
- Soğuk bir havada araç kullanırken, bataryaları bagajın içinde tutmak yerine, arabanın ısıtıcısından faydalanmak için arka koltukta tutun.
- Arabanızdan çıkmak zorunda kaldığınızda, fular, kazak, havlu veya eldiven gibi bir şeye sarılı tutun, çünkü piller soğuk olmadığında maksimum kapasiteye sahiptir.
- Pilleri arabada bırakma hatası yapmayın. Bu yüzden dışarıdayken tüm drone pillerini yanınıza alıp montunuzun içinde vücuda yakın şekilde tutun. Vücut ısınız pillerinizi soğuktan koruyarak inanılmaz bir iş çıkaracak ortaya.
- Isıtıcı pedler kullanabilirsiniz. Fakat ısıtıcıları doğrudan pil üzerine koymamaya dikkat edin, çünkü yayılan ısı kötü bir sonuca sebep verebilir.
- Soğuk havadan etkilenmemek için pillerinizi ısı yalıtım torbaları ya da çantalarında da tutabilirsiniz.
- DJI pil ısıtıcı aparatlar satıyor. Bunlar soğuk bir pili sadece birkaç dakika içinde hızla ısıtabilirler. Ama ekstra masrafa gerek var mı bilemiyorum.
Soğuk havalarda tam bir uçuşa başlamadan önce, her şeyin düzgün çalıştığından emin olmak için dronu yaklaşık bir dakika boyunca hover pozisyonda bekletmek önerilir.
Bu yöntem bir yandan pilinizin ısınmasını sağlarken diğer yandan sıcak bir kahve hazırlamanız için yeterli süre sağlayacaktır ?
Bu adımı atlamak uçuş sırasında voltajınızın aniden düşmesine ve dronda ciddi kırımla sonuçlanabilir.
DJI dronları gibi üst düzey dronların bazılarında, pilinizin mevcut durumunu göstermede yardımcı olan DJI Go uygulaması gibi uygulamalar bulunur. DJI Go uygulamasında batarya simgesine tıklayarak pilinizin sıcaklığını görebilirsiniz. Uçuş boyunca bunu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim.
Batarya voltajı 3,2 voltun altına düşerse uçmamanız önerilir, çünkü dronun aküsünde çok fazla kapasite kalmaz. Bu göstergeye bir göz atın. Gerilim göstergelerinin anlaşılması çok kolay. Yeşili gördüğünüzde bu iyi olduğunuz anlamına gelir; sarıyı gördüğünüzde dikkat ve kırmızıyı gördüğünüzde inmeniz gerekir. Drone batarya sağlığında dikkat edilmesi gereken bir konu bu.

Bu konuda uyulması gereken en iyi kural, pil 3.6 volta ulaştığında dronu geri getirmeye başlamaktır.
İpucu 3:
Soğukta drone uçurmanın parmaklar için nasıl ızdırap verici bir durum olduğunu bilenler vardır. Dokunmatik ekran eldivenleri ellerinizi çıplak kullanmak zorunda kalmadan dokunabilmeniz adına tavsiye ederim. Bu tarz eldivenleri sevmeyenler ucuz bir eldivenin parmak uçlarını keserek de bir nebze soğuktan korunabilir.
İpucu 4:
Telefon ya da tabletiniz gibi akıllı cihazlarınızı da sıcak tutmayı ihmal etmeyin ve tam olarak şarj ettiğinizden emin olun. Tıpkı drone pilleriniz gibi, akıllı cihazınızın içindeki pil de soğuk havaya maruz kaldığında hızla güç kaybedecektir. Herkes kendi tablet ya da telefonun hangi sıcaklıklar arasında çalıştığını öğrensin lütfen.

Dipnot: lastik bant kullanarak akıllı cihazınızın arkasına bir el ısıtıcısı takmayı deneyin (eldivene sarıp), böylece şarjını hızlı kaybetmesini önlersiniz.
İpucu 5:
Akıllı cihazınızı şarjda tutun. Bu yöntem uçuşlar arasında şarj olmasını sağlamak hem de batarya sıcaklığını yükseltmek için iyi bir fikir olacaktır. Böylece güç kaybı nedeniyle uçuş ortasında kapanmayla karşılaşmazsınız. Aksi halde anlık görüntü aktarımını kaybetmekle kalmaz, aynı zamanda drone pilinin voltajını izlemenize yardımcı olan telemetri bilgilerini de kaybedersiniz.
Quick Charge 3.0 Teknolojisine sahip olan çok usb girişli 20000 mah taşınabilir bir powerbank edinmenizi öneririm, böylece tabletinizi ve telefonunuzu aynı anda şarj edebilirsiniz.
İpucu 6:
Dronu nemden koruyun. En iyi şey, bir drone iniş pedi veya karton parçası kullanmaktır. Ya da taşıma çantasına sahipseniz onun üzerinden de kalkış yapabilirsiniz. Ben ise daha çok elden kaldırıp indirmeyi tercih ediyorum.
Nemi dronun bileşenlerinden uzak tutmak için elinizden geleni yapın. Hafifçe kar yağıyorsa veya yağmur çiseliyorsa geçmesini bekleyin, bu süreçte dronu kuru bir şekilde muhafaza ederek hava koşullarının düzelmesini bekleyin.
Eğer uçarken yağmur ya da kar yağmaya/çiselemeye başlarsa, dronu geri getirmek iyi bir fikirdir. Tabi bu dönüş sırasında kar veya yağmurun yağış yönüne doğru geri geri uçarak gelirseniz hem çok estetik kayıtlar yapmış hem de kamera lensinin su damlacıklarından etkilenerek görüntü kaybından kurtulmuş olursunuz.
İpucu 7:
Bulutlardan uzak durun! Özellikle dağlık sisli alanlarda ya da yayla gibi bulutlu ortamlarda uçarken dronu görüş mesafesinde tutmak önemlidir. Aksi halde sadece ekrandan bakarak kullanma durumunda yön kabiliyetinizi kaybederek kırım yaşayabilirsiniz. Aynı zamanda bulutlar nem taşıdığı için dronun elektrik aksamı için kötü sonuçları olabilir.
Suyun nem etkisinden korunmak için bazı drone kazakları ya da su geçirmez kılıflar kullanmak akıllıca olabilir. Ben ise böyle hava koşullarında uçmamayı tercih edenlerdenim.
İşte bu kadar! Drone batarya sağlığı hakkında bu ipuçları size yardımcı olacaktır.
Artık kışın güzel manzaralarında siz de harika sinematik çekimlerinizi daha güvenle yapabilirsiniz.
Eğer bu yazımı beğendiyseniz, sosyal medyada paylaşarak bana büyük bir iyilik yapabilirsiniz ?
Herkese kırımsız uçuşlar…