SPARK Waypoint Nasıl Kullanılır? (ÜCRETSİZ)

spark-waypoint-ucretsiz-rewaypoint

DJI SPARK ile geçirdiğim her günün ardından sürekli yeni özellikler araştırma hevesi duyuyorum. Açıkçası zaman geçtikçe “sadece” uçuş yapmak uzaktan kumandalı bir oyuncak kullanmak gibi geliyor bana. Dolayısıyla yeni arayışlarla yeni heyecanlar birbirini kovalıyor ve olay daha prodüksiyonel bir ihtiyaca dönüyor benim için. Belki de bu yüzden sinematik çekimlere başladım bilemiyorum. Waypoint yani rotalama özelliği sayesinde uçuşlarımızı daha keyifli bir hale getirebiliriz. Malesef sparkta yazılımsal olarak böyle bir destek yok ama biz farklı şekilde bunu yapabileceğiz. Bu yazıda spark waypoint ayarları nasıl yapılır bunu anlatacağım.

Video halini youtube’da paylaşmıştım hemen aşağıya bırakıyorum. (3 bölümden oluşmakta)

Daha kaliteli çekimler yapmak ve insansı hataları en aza indirecek sonuçlar elde etmek için güzel bir yardımcı karşımıza çıkıyor. Bilenler vardır 3.cül programlarla otomatik güzergahlar belirleyip dronları kendi başına uçmaya bırakabiliyoruz. Bunu sürücüsüz tesla otomobiller gibi düşünebiliriz. Nasıl ki bu araçlar engel tanıyabiliyor, geçebiliyor ya da kendi başına sürüş yapabiliyorsa bizde çeşitli aplikasyonlar ile dronlarda bunu gerçekleştirebiliyoruz. Litchi, autopilot gibi uygulamalar en fazla bilinenleri waypoint uygulamaları arasında. Fakat hepsi ücretli ve  90 TL den fazla fiyatları :D

Ki bu uygulamalar eskiden DJI Spark için destek vermiyordu ama yeni sürümlerinde bu durum ortadan kalktı ama dediğim gibi fiyatından dolayı çoğu kişi yanına yaklaşmıyor. Dolayısıyla bu durumun konforunu yaşayamıyor. Uzun zamandır bu işi ücretsiz nasıl yaparız diye forumları aşındıran bir DJI pilotu olarak karşıma çıkan bu yeni uygulama oldukça mutlu etti beni :) Ve sıkı durun şimdi size de anlatıyorum artık otomatik pilota bağlar uçurursunuz :D

Spark Waypoint Uygulaması: REDWAYPOINT

Öncesinde şunu söylemeliyim ki bu program daha 2 hafta olmadı belki de çıkalı ve geliştirilecektir zamanla. Dolayısıyla bir litchi performansı beklemeyin ama ben denedim açık alanda güzel denebilecek sonuçları var şu aşamada. Uygulamayı indirdikten sonra akıllı cihazımızın konum özelliğinin aktif olduğunu da kontrol etiğimizi varsayarak uygulamayı açıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor. Sağ en alttaki plan offline bölümüne tıklayın. Şuanda DJI spark ve kumandasıyla işimiz yok ben uygulamayı anlatıyorum, onlar bir kenarda dursun. Ardından karşınıza gelen ekranda biraz bekleyin olduğunuz konuma gelecektir uygulama. Ama eğer gelmediyse soldaki kırmızı hedef ikonuna tıklayın güncel konumuzu bulacaktır.

Görüntüyü uydu modundan çıkarmak için ekrana basılı tutun klasik navigasyon durumuna gelecektir.

Ekranın sağında alt alta 2 adet ikon mevcut. Biri siyah x işaretli kırmızı olan diğeri de onun üstündeki gri renkli olan; üstteki oluşturacağımız güzergahın duraklarını belirlememizi sağlarken alttaki ise durakları topluca ya da tek tek silmemizi sağlıyor. Gri olana tıklayıp onu mavi renge çevirmezseniz eğer haritada durakları oluşturamazsınız.

Maviye çevirdikten sonra artık haritada istediğiniz yerlere istediğiniz durak sayısında bir güzergah çizebilirsiniz resimde görüldüğü gibi: Oluşturduğunuz güzergahın tamamını silmek için silme işaretine (çarpı işaretli kırmızı ikon) BASILI TUTUN (resimde basın yazmışım) karşınıza gelen ekrana tamam derseniz tüm güzergahlar silinecektir. Diyelim ki 10 duraklı bir güzergah oluşturdunuz, hepsini değil de sadece son durağı silmek istiyorsanız silme ikonuna bir kez tıklayın üzerindeki çarpı işaretinin tek çizgiye indiğini göreceksiniz. Bunda böyle eğer ikona basılı tutarsanız son durağı silecektir yani 10. Durağı ve 9 durak kalacaktır: Böyle böyle istediğiniz kadar durakları tek tek ya da topluca silebilirsiniz.

Şimdi gelelim hazır güzergahlara, eğer spark waypoint ayarlamasını kendiniz tek tek oluşturmak istemiyorsanız şablonları kullanabilirsiniz. Bunun için ekranın sağ en üst kısmında bulunan settings ve mission butonlarının arasındaki yuvarlak işarete tıklayın ve aşağıdaki resim ekrana gelecektir:

Mesela bir tanesine örnek verelim siz hepsi için aynı yöntemi uygulayabilirsiniz. Yuvarlak olana basılı tutun karşınıza şöyle bir ekran gelecektir: Yuvarlağı saat yönünde oluştursun istiyorsanız clockwise seçili olsun ama sparkın saat yönü tersinde bu waypointi tamamlamasını istiyorsanız counterclockwise’a tıklayın. Number of waypoints’e ise kaç duraklı bir güzergah oluşturmak istiyorsanız onu yazın, 10 yazdık diyelim sonrasında accept diyoruz. Ve haritada sparkın nerede yuvarlak dönmesini istiyorsak başlangıç ve bitiş 2 noktasını tıklıyoruz ardından güzergah oluşuyor:

Şimdi daha detaya inelim bu vaziyette iken duraklar arasında biz dronun kaç metre yükseklikte uçacağını, hızının ne olacağını ve gimbalın kaç derece açı ile duracağını ve sparkın hangi pusula yönünde konumlanacağını seçebiliyoruz.

Ne demek istiyorum gelin inceleyelim.

Mesela 1 numaralı durağa bir kez tıklayın karşınıza böyle bir ekran gelecek:

Altitude: kaç metre yüksekten uçacağını ifade eder.

Heading: Sparkın kamera bakış alanının hangi yönde ilerleyeceğini ifade eder (kuzey-doğu-batı-güney)

  • Kuzeye bakacak şekilde uçmasını istiyorsanız: 0 derecede kalacak
  • Doğuya bakacak şekilde uçmasını istiyorsanız: 90 derece olarak ayarlayın
  • Güneye bakacak şekilde uçmasını istiyorsanız: 180  derece olarak ayarlayın
  • Batıya bakacak şekilde uçmasını istiyorsanız: 270 derece olacak şekilde ayarlayın

Fakat ben Heading seçeneğini denedim olmadı çalışmadı yani. Uygulamanın yapımcısıyla konuştum çalıştığını iddia ediyor. Neyse yakın zamanda bir rehber video koymasını istedim yayınlayacağını söyledi ben de paylaşırım hemen. Gimbal: Kameranın kaç derece açıyla görüntü aktaracağını ifade eder.

  • 0 derecede bırakırsanız kamera dümdüz karşıya bakacak demektir
  • 90 dereceye alırsanız aşağıya dik bakacak demektir
  • 0-90 arasında hangi derecede bırakırsanız kamera o konumda uçacak demektir.

Bu seçenek de çalışmadı ama manuel uçuş sırasında kendiniz hakim olabiliyorsunuz gimbal’a sorun yok o konuda. Yapımcı bunun da çalıştığını ifade ediyor bekliyorum videosunu ben de :) 1.durağı ben 50 metre irtifada, doğu yöne bakacak şekilde ve kamera 45 derece açı ile görüntü aktaracak şekilde ayarladım demektir. Configure’a tıklarsanız değişiklikleriniz kaydedilecek ama delete tuşuna basarsanız o durak silinecek ve elinizde artık 9 durak kalacak demektir. Configure dedim ve şimdi 2. Durağa geçiyorum.

Ayarları şu şekilde yaptım bu sefer:

Demek oluyor ki spark 2. Durağa geldiğinde irtifası 30 metreye düşecek, yönü güneye dönecek, kamera ise dümdüz karşıya bakacak şekilde 3. Durağa doğru ilerleyecek. Tüm durakları isteğiniz doğrultusunda tek tek böyle ayarladıktan sonra yukarıdaki settings butonuna basın karşınıza şu ekran gelecek:

Bu panelden uçuş esnasında sparkın hızını, güzergah sonrası yapacağı aksiyonu belirleyebiliyoruz. En üstteki bölüm hız ayarı yaptığımız yer. Low: yavaş Mid: orta High: hızlı uçuş demek oluyor. Daha akılda kalıcı olması anlamında low’da 5km/h ile uçarken high’da 22km/h gibi yaklaşık hız değerlerinde uçmakta. İsteğiniz doğrultusunda ayarlayın. Action After Finished bölümü ise tüm durakları bitirdikten sonra sparkın vereceği tepkiyi belirliyoruz:

  • None:    hiçbir şey yapmasın olduğu yerde dursun
  • GoHome:    eve dönsün
  • Autoland:    olduğu yere insin
  • Loop:    güzergahı baştan sonra tekrarlasın demek oluyor.

Heading bölümünü hiç ellemeyin auto’da kalsın her zaman. Yeri gelmişken söyliyim tüm bu ayarları uçuş esnasında güncelleyebiliyorsunuz yani başlangıç ayarlarınızı belirledikten sonra uçuşun herhangi bir anında settings bölümüne gelip hız değişikliği ya da görev sonrası spark eve mi dönsün yere mi insin ne yapsın gibi ayarlarını değiştirebiliyorsunuz.

Uçuş öncesi son bölüme geldik artık. Şimdi ben bir waypoint oluşturup bunu kaydetmek ve daha sonrasında otomatik yükleyip sparkı uçurmak istiyorum her defasında uğraşmak istemiyorum güzergah için. Hadi gelin bir zigzag güzergah yapalım bunun için uçuş şablonunun en alttakine tıklıyorum ve karşıma grid bölümü geliyor: Bunda diğerlerinden bir farklılık var ki o da buraya girilen sayı kaç metrede bir sparkın dönüş yapacağını ifade etmekte. Yani ben buraya 30 metre yazıp haritada herhangi 2 nokta işaretlersem 30 metrede bir dönecek şekilde güzergah oluşturacaktır aşağıda görüldüğü gibi;

2 nokta belirledim ben ve arasını  54 durakla dolduracak şekilde otomatik spark waypoint oluşturdu.

Güzergahı kaydetmek için sağ üst köşedeki mission’a tıklayın ardından save diyin ve adını girip accept diyin. Ben deneme yazdım ismini. Şimdi bu waypointi silmek için çarpı işaretli kırmızı ikona basılı tuttum , tamam’ı seçtim ve haritayı boşalttım. Şimdi load diyorum ve listeden deneme isimli olana tıklayınca haritaya otomatik geldiğini görüyorum ;) Eğer daha önce kaydettiğiniz waypointleri silmek istiyorsanız delete tuşuna basın sağ en üstteki çıkan ekrandan istediğinizi tıklayın silinecektir!

Son bir şey daha ve ben gidiyorum artık. Güzergahları birden fazla oluşturabilirsiniz aynı waypointte, resimdeki örnek gibi:

Eğer ücretsiz bir uygulama kullanacaksanız spark waypoint için biraz zahmetli gözükse de birkaç kez yapınca eliniz alışacaktır merak etmeyin :)

Hadi şimdi uçurma vakti.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık