DJI SPARK IMU ve Compass Ayarlarını Yapılandırma

dji-spark-imu-ve-compass-yapilandirma

İnsanız hava araçlarında olduğu gibi dronlarda da cihazın kendini uzaysal konumlandırabilmesini ve düzgün kontrol edilebilmesini sağlayan bazı sensörleri kalibre etmemiz gerekmektedir. Hadi gelin DJI Spark IMU ve Compass ayarları nasıl yapılıyor beraber bakalım.

Kısaca nedir bu IMU?

Inertial Measurement Unit’in baş harflerinden türetilmiştir. Dronun hareket halindeyken üzerinde oluşan 3 eksenli dönme ve ivme kuvvetlerini ölçen sensörlerdir. Bunun ne olduğunu bilmekten çok önemini anlatmaya çalışıyorum aslında. Dronu aldığınızda kurulum sonrası ilk uçuşta bu sensörlerin hepsini kalibre etmemiz gerekecek. Hatta benim tecrübeme göre belli süre kullanılmadığında da yeniden ayarlayın derim. Zaten cihazın kullanımına uzun müddet ara verdiğinizde drone size kalibrasyon uyarısı vererek  ayarları güncellemeniz gerektiğini söylüyor ki bu güzel bir detay. Kaldı ki bu ayarları yapmadan da uçurabiliyoruz. Fakat tahmin edeceğiniz üzere ciddi riskli bir durum olup tecrübe gerektirecek refleksleri de daha geliştiremediğiniz için kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.

İnternette çoğu kişinin bu ayarları (özellikle compass için) her uçuştan önce yapılması gerektiğine dair paylaşımların sayısı fazla olsa da ben 6 aylık tecrübemde bu ölçüde bir kalibrasyon takıntısını saçma buluyorum. Tamam sonuçta 3 bin TL civarı (ben aldığımda öyleydi şimdi daha ucuz :D) pahalı bir hobi ürünü ama DJI markası zaten kalitesiyle birçok olumsuzluğu teknolojik olarak kapatmakta. Olayı obsesyon boyutuna getirmenin 12-15 dk’lık bir eğlencenin tadını daha baştan kaçıracağını düşünmekteyim. Biraz kullanın zaten göreceksiniz drone size kendisi kalibrasyon yapmanız için uyarı verecektir. O zaman yeniden kalibre eder ve devam edersiniz.

IMU Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

Öncelikle dronu düz bir zemine koyduktan sonra çalıştırıp telefon ya da tabletimizle bağlantısını sağlıyoruz, kamera vs her şey çalışır halde olmalı.

DJI Go 4 uygulamasında uçuş ekranındayken sağ en üstteki 3 noktaya tıkla

Solda en üstteki drone işaretini seç

Çıkan menüde en alta ilerle ve “advanced settings” kısmına tıkla

Sensors State yazısına bas

IMU / Compass diye yazan sayfada IMU seçili olduğuna emin olduktan alttaki mavi yazılı “IMU Calibration” seçeneğine tıkla

Ardından çıkan sayfada start butonuna basıyoruz ve artık kalibrasyon için ekrana gelen komutları yerine getirmeye başlayabiliriz. Ekranda gösterilen şekilde dronu konumlandırarak 6 adımda IMU ayarlarımızı sonlandıracağız. Her harekette kalibrasyon ayarlandığında sarı yanan ışıkların yeşile döndüğüne dikkat edin.

1.adımda dronun kamerası size dönük vaziyette düz bir zeminde durmalı

2.adımda dronun kamerası sağ tarafa bakacak şekilde konumlandırılmalı

3.adımda dronun kamerası sol tarafa bakacak şekilde konumlandırılmalı

4.adımda dronun kamerası aşağıya bakmalı

5.adımda dronun kamerası yukarıya bakmalı

Son adımda ise sırt üstü dronu zemine koymalı

Kalibrasyon tamamlandı uyarısını ekranda gördükten sonra IMU ayarlarını başarıyla sonlandırmış olduk.

Şimdi ise sırada Compass ayarlarını kalibre etmek var.

Kısaca nedir bu Compass?

Cihazımızın pusulasını ayarlıyor gibi düşünebiliriz aslında. Hayati bir öneme sahip dolayısıyla. Sadece normal zamanda uçuş halindeyken değil acil durumlarda, pilin bitmek üzere olduğu vs gibi kritik koşullarda da konumunu algılamak ve daha önce ayarladığınız bir HOME POINT’e dönüşü sağlamak adına bu pusulayı kullanıyor drone. Yani güvenli bir şekilde yolunu bulmasını ve yere inmesini sağlıyor. Dolayısıyla compass ayarlarınızın güncel olduğundan her daim emin olunuz.

Home Point; önceden belirlediğiniz bir noktaya dronun geri dönmesi diye söyleyebiliriz. Bu ya sinyal kesildiğinde ya da şarjı bitmek üzereyken otomatik gerçekleşebildiği gibi kendinizin bu komutu vermesiyle de olabilmekte. Uçuş ekranın sol üst köşesinde kırmızı renkli compass uyarısını gördüğünüzde bu ayarı yapmanız şart demektir. Ya da dronu ilk açtığınız anda karşınıza çıkan ekranda da bunu görebilirsiniz.

Compass Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?

IMU ayarlarında izlediğimiz yolu izliyoruz gene ama bu sefer Compass diye yazan yere tıkladıktan sonra “Calibrate Compass” diyoruz ve ekrana gelen komutları yerine getiriyoruz.

1. adımda dronu yatay düzlemde 360 derece döndüreceğiz

Bunu dronu elinizde yatay düzleme paralel tutarken 360 derece kendi etrafınızda dönerek yapabilirsiniz. Ama ben masanın üzerine koyup hiç zeminden kaldırmadan direkt dronu 360 derece çevirerek yapıyorum daha kolay oluyor.

2. adımda dronu dikey düzlemde 360 derece döndüreceğiz

Bunu yapmak daha zor bence. Hele ki ilk zamanlar birkaç kez denemek zorunda kaldığınız olabiliyor. Ben en kolay şu şekilde yapıyorum; dronun kamerası karşıya bakacak şekilde tutarken öne doğru 1 tam tur takla attırıyorum ve işlem bitmiş oluyor.

DJI Spark IMU ve Compass ayarlarımızı yaptığımıza göre artık uçuşa başlayabiliriz. Her uçuş öncesinde HOME POINT ayarınızı o anki konumunuza güncellediğinizden emin olun. İyi eğlenceler…

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık