1. Anasayfa
  2. DRONE

DJI FPV Combo Drone Satışa Sunuldu

DJI FPV Combo Drone Satışa Sunuldu
1

En son sizlere DJI Mini 2 drone hakkında bilgiler vermiştim. Gün geçmiyor ki DJI yeni bir drone çıkarmasın. Şimdi ki konumuz DJI FPV Combo. Videosunu çekeli 2 hafta oldu ama makaleyi anca yayınlayabildim :) Gelin DJI FPV Combo bize ne gibi farklılıklar sunuyor yakından bakalım.

Standart paket: gözlük, kumanda ve drone ve batarya

Combo paket: 3 batarya, gözlük, kumanda, drone ve ek aparatlar

DJI FPV Combo

Tasarım çoğu kişi tarafından beğenilmedi. Yabancı ve yerli yorumları okuduğumda “bu ne böyle alien gibi olmuş” gibisinden çok tepki gördüm. Evet yalan yok benziyor ama ben beğendim. FPV demek hız, adrenalin ve çeviklik demek bu tasarımda bunu tamamiyle karşılamakta ve oldukça yırtıcı bir hava katmış diyebilirim. Sanki inspire ile sparkın çiftleşmesi sonucu ortaya çıkmış gibi bir durum olmuş bence :D Tasarımda değişiklik için kasa rengini farklı yapabilme imkanı mevcut.

DJI FPV Combo Genel Özellikler

? 795gram uçuş ağırlığına sahip, bunun 295 gramı bataryadan kaynaklı. 500 gram üstü olduğu için sivil havacılığa kayıt zorunluluğu var.

? GPS+GLONASS+GALILEO uydu sistemleri mevcut aynı Mini 2’de olduğu gibi. Uydu sayısı konusunda sıkıntı yaşamayacağız anlamına gelmekte bu. RTH özelliği sayesinde sinyal kaybı durumunda otomatik eve dönebilmekte.

? Tek eksenli bir gimbal mevcut, yani sadece tilt hareketinde görüntüye fayda sağlamakta. Çünkü bu bir fpv drone tüm akslarda gimbal stabilizasyonu beklenemez ki cihazın mantığına aykırı bir durum zaten. Roll hareketinde ise elektronik gimbal stabilizasyon imkanı sağlamakta.

Gimbal sabit değil yukarı aşağı hareket ettirebiliyoruz. Kumandanın üst sol tarafındaki tekerlek sayesinde bu ayarı yapabilmekteyiz. Gimbalın 3 farklı açıda sabit durmasını sağlayan bir tuş sistemi de geliştirmişler. Kumandanın sağında görmüş olduğunuz bu tuş sayesinde kamerayı aşağıya orta hatta ve yukarıya bakmasını sağlayacak şekilde otomatik olarak ayarlayabiliyorsunuz.

Özelliklere devam…

? 256 gb’a kadar SD kart desteklemekte, dahili hafızası bulunmamakta. (Sandisk Extrem Pro tavsiyemdir)

? OcuSync 3.0 özelliği ön plana çıkıyor ki sizlere OcuSync 2.0’ı mavic air 2‘de anlatmış ve ciddi fark yaratan bir teknoloji olduğunu söylemiştim. Zaten tek yön 10.5 km menzil ile de rekor kırmıştık hatırlarsanız. DJI FPV’de bu teknoloji 1 adım daha ileri taşınarak 3.0 versiyonu ile geliyor. Yani bu da bize 10 km’ye kadar HD görüntü aktarımı imkanı sağlıyor demek oluyor (FCC modda, CE modda 6 km).

? 2000 mah 6 hücreli akıllı LiPo batarya sayesinde pil başına 20 dakika uçuş süresi vadetmekte. Ama bunu gerçekte nasıl olacak göreceğiz. Sonuçta birçok akrobatik hareket ve yüksek hızlar yapacağız bu dronda ve kullanım süresi düşecektir. Benim tahminim gerçek uçuşta 15 dk civarı olacağı yönünde.

? Önde ve altta ikişer adet engel sensorü mevcutken alt tarafta 2 adet kızılötesi sensör ve 1 adet led ışık bulunmakta.

? Uçuş sırasında dronda ses aktarımı ve kaydı mevcut. Evet şaşırdınız belki ama böyle bir özellik eklemişler. FPV dronlarda alışığız bu özelliğe ama nedenini inanın bilmiyorum. Neden buna gereksinim duyuyorlar anlamış değilim. Zaten youtube videolarını izlerseniz eğer pervane seslerini duymuşsunuzdur.

DJI FPV Combo Detaylar

Kamera

DJI’ın giriş ve orta segment dronlarında olduğu gibi 12 megapiksellik 1/ 2.3 inch CMOS kamera sensoru mevcut. Bir fpv drone olması sebebiyle 150 derecelik LENS FOV değeriyle bugüne kadar ki DJI dronlarında gördüğümüz en yüksek görüş alanına sahip.

3840×2160 px.(4K) JPEG fotoğraf çekebiliyor. Single shot denilen tek çekim fotoğraf modu mevcut sadece. Belki ilerde güncelleme ile farklı çekim modları da eklenir.

Video özellikleri

  • Çözünürlük olarak 4K’yı desteklemekte. 120Mbps sayesinde kaliteli çekim olanağı sağlamakta.
  • 4K’da 50/60fps görüntü kaydı yapabilirken, FHD’de (1080p’de) 50/60/100/120fps kayıt yapabilmektedir. (120 Mbps)
  • Video kayıt formatını MP4 ve MOV olarak yapabilmekte. (H264,H265)
  • Video kayıt modlarında ise Standart ve D-Cinelike olarak 2 adet seçeneğin olduğunu görmekteyiz.

DJI Osmo Action’dan alışık olduğumuz Rocksteady elektronik görüntü sabitleme özelliği bunda da mevcut. Rocksteady özelliğini aktive ve deaktive edebiliyoruz istediğimiz zaman.

Gözlük

Gözlüğe yakında bakacak olursak 420 gram ağırlığında oldukça şık tasarımlı 2.nesil DJI goggle olduğunu görüyoruz. 1800 mah 2 hücreli lipo batarya ile çalışmakta. Yaklaşık 110 dakikalık operasyon süresi sunmakta. Gözlük 256 gb’a kadar sd kart desteklerken, FCC modda 10 km, CE modda 6 km’ye kadar görüntü aktarımı sağlamakta (50 Mbps).

Remote Kumanda

Mavic pro serilerinden tamamen farklı ama air 2 ve mini 2 serisini andıran oyun konsolu şeklinde tasarlanmış bir uzaktan kumadan görmekteyiz. 346 gram ağırlığında olup yaklaşık 9 saat kullanım imkanı sunmakta. Batarya dolum süresi ise 2.5 saat.

Motion Kumanda

167 gram ağırlığında ateş ölçer şeklinde tasarlanmış değişik bir teknoloji ile de bu dronu kullanabilmekteyiz. 5 saatlik kullanım imkanı sunan bu cihaz ile dronu çok rahat bir şekilde hareket ettirebiliyoruz. Paket içerisinden çıkmıyor bu joystick ve ayrıca satın almak gerekiyor. Yurt dışı fiyatı 150 euro. Kontrolü bu kumanda ile yapıyorsak en fazla 53 km/sa hız imkanı sağlıyor bunu da unutmada söyleyeyim.

DJI FPV Combo Modlar

3 modu var:

  • N: Normal
  • S: Sport
  • M: Manuel

Normal mod

aynı standart djı dronu uçurmak gibi düşünün. GPS kitlemesi yapıldığı için havada hover modunda kalabiliyor. Yani GPS uyduları sayesinde siz kumanda kontrolünü bıraksanız da drone havada olduğu pozisyonunu koruyor. Bilindiği üzere geleneksel FPV dronlarda GPS modülü olmadığı için hover pozisyonu sağlanamıyor. Tüm hakimiyet size bırakılıyor aslında. Yani kumanda kontrolünü bıraktığınızda drone yere düşer. Dolayısıyla bu durum tecrübesizler ve yeni başlayanlar için sayısız kaza durumu demek. Yedek parça masrafını hiç saymıyorum bile. Hobiden soğutur adamı.

Bu modda öndeki ve alttaki 2şer adet çarpışma sensorü aktif durumda olduğu için güvenle normal bir drone uçuşu sağlayabiliyoruz. 0.5 ile 18 metre arasında engel ölçüm aralığı mevcut. Obstacle sensing dediğimiz olay sayesinde etrafta engelleri algıladığında hızını yavaşlatıyor otomatik bir şekilde, ki böylece daha az kaza kırım yaşama durumu ortaya çıkıyor!!!

Normal modda 50km/sa gibi bir hıza çıkılabiliyor ki normalde birçok dronun sport modunda görebildiğimiz bir rakam bu. E tabi sonuçta fpv dronu olarak tasarlandığı için işimiz tamamiyle hız ve çeviklik üzerine.

Sport mod

Yine GPS sayesinde normal bir drone gibi uçuruyoruz, sadece çok daha hızlıyız bu sefer ve hover özelliğimiz hala aktif. Yalnız bu modda çarpışma sensorleri devre dışı kalıyor, diğer dronlarda olduğu gibi. Sonuçta 96km/sa hızla giderken sensorun engeli algılayıp dronu yavaşlatması şu an ki teknoloji için mümkün değil. İlerleyen yıllarda dronlarda da bu donanım elbet sağlanacaktır.

Manuel mod

Bir diğer adıyla acro mod. Yani tüm akrobatik hareketlerin yapıldığı taklaların, driftlerin defalarca denendiği, youtubeda izlediğiniz o harika videoların ortaya çıkmasını sağlayan full fpv mod diyebiliriz. Bu modda kullanabilmek için kumandanın sol throthle yani gaz çubuğunu aşağı konuma getirmemiz gerekiyor ki bunu da kumanda arkasındaki bölümünden kutu içinden çıkan bir tornavida yardımıyla yapıyoruz.

Tabi bu drone standartların haricinde ve alışılmışın dışında bir kullanım deneyimi sağladığı için DJI bu konuda bizlere yardımcı olması ve pratik yapabilmemiz adına bir yazılım geliştirmiş. DJI Virtual adındaki bu uygulama sayesinde sanal ortamda uçarak el hareketlerimizi ve reflekslerimizi geliştiriyoruz. Bunu çok mantıklı buldum. Biliyorsunuz ki geleneksel fpv drone kullanıcıları çeşitli simulator programları satın alıp önce orada deneyim kazandıktan sonra gerçek uçuşlara başlamakta ki bunun bir benzerini DJI bize kendi imkanlarıyla sunmuş. Öncesinde burada birkaç saat el alışkanlığı edinmek çok iyi olacak.

Cihazın manuel modda 140km/sa gibi heyecan verici bir hıza ulaştığını düşünürsek ne kadar çok refleksleriniz ve el hareketlerinizi geliştirirseniz o kadar faydalı olacaktır. Bu hızla bir kazayı düşünemiyorum gerçekten, dronun parçalanmasını kenara bırakın etraftaki bir canlıya çok ciddi zararlar verebilirsiniz. Bu modu kesinlikle ama kesinlikle doğada ve kimsenin olmadığı yerlerde kullanmalı.

Evet sanırım değinmediğim bir nokta kalmadı diye düşünüyorum. Daha fazlası ve detaylar için youtube kanalımı takip etmeniz yeterli. Abone olmak için buraya tıklayın. Kırımsız uçuşlar.

BU MAKALEYE EMOJİYLE TEPKİ VER!
  • 2
    tebrikler
    Tebrikler
  • 0
    muhte_em
    Muhteşem
  • 0
    hahaha
    Hahaha

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (1)

  1. harika içerikler için çok teşekkür ederiz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir